Smaak 3D it is.

Ik houd van ondernemers. Van hun creativiteit en aanpakkersmentaliteit. Maar vooral ook van hoe ze op basis van gevoel keuzes maken, leren en zichzelf ontwikkelen.

Een geweldig verhaal van echt ondernemerschap en het volgen van je gevoel is dat van Jonnie en Thérèse Boer. Inmiddels ruim 30 jaar geleden begonnen zij aan hun horeca avontuur. Hadden ze enig idee waar ze begonnen? Niet echt.

Jonnie werkt al sinds zijn 17de in de keuken en ging op zijn 22ste als leerling-kok aan de slag bij de Librije, dat toen nog een andere eigenaar had. Jonnie ontwikkelde zich snel tot chef-kok van het restaurant en enthousiasmeerde Thérèse om er als gastvrouw aan de slag te gaan. In 1993 namen ze de Librije over van de toenmalige eigenaar en vrij kort daarna werden ze verrast met een eerste Michelin-ster. Het consistent houden van de kwaliteit bleek best een uitdaging en dat leverde zo nu en dan wat minder lovende kritieken op.

Met een duidelijke visie en hard werken wist de Librije in 1999 een 2de ster binnen te halen en in 2004 zelfs een 3de! Ongekend in Nederland! Nu, 18 jaar na dato staat de Librije nog steeds met 3-sterren ongeëvenaard aan de top van culinair Nederland.

Smaak 3D staat aan de basis van de keuzes die Jonnie en Thérèse maken. Dit staat voor het moment waarop alles samenkomt. Een smaaksensatie die alle zintuigen prikkelt. Smaak is altijd het vertrekpunt. Jonnie houdt van mooie producten en smaken. Zijn creatieve proces start daar. Hij maakt er de smakelijkste gerechten mee, innoveert en inspireert. Maar dat is pas het begin want daarna gaat het om alles daarom heen. De wijn die je erbij drinkt. De aandacht die je als gast krijgt van Jonnie als hij je zelf de kaart komt brengen en van Thérèse wanneer zij de bestelling opneemt. De geweldige ambiance in het unieke restaurant dat is gevestigd in een voormalige vrouwengevangenis. De voortreffelijke service van het team van gastheren en gastvrouwen. Het team werkt keihard om iedere dag de puntjes op de i te zetten waardoor gasten continue verrast worden en verwachtingen worden overtroffen. Het resultaat; al jaren lovende recensies en restaurant dat je minimaal 10 maanden van tevoren moet boeken!

Jonnie en Thérèse zijn mensen-mensen die meesterlijk goed zijn in storytelling. Dat is geen aangeleerd kunstje, dat zit er gewoon in. Ze hebben een duidelijke visie. Die visie leven en delen zij de hele dag met het team. Zij zijn zichtbaar op de vloer. Geven het goede voorbeeld. Zorgen dat iedereen weet wat het grotere doel is en hoe zij daar zelf aan kunnen bijdragen. Werken bij de Librije is leuk. Successen worden gevierd en zelf onder hoogspanning op de momenten dat het heel erg druk is, is er ruimte voor humor.

Dat het bij de Librije goed in elkaar zit viel Niels van Rees op. Niels kwam jaren geleden op mijn pad toen ik een marketing opdracht deed bij een grote consultancy club. Hij mailde een tijdje terug dat hij een boek had geschreven; Boerenwijsheden; Leiderschap met Smaak.

Na een diner bij de Librije en een week meedraaien in de keuken raakte hij zo gefascineerd door de manier waarop Jonnie en Thérèse werkten dat hij besloot er een boek over te schrijven. Het boek beschrijft de manier waarop Jonnie en Thérèse hun bedrijf runnen. Hoe hun verschillende persoonlijkheden elkaar versterken en hoe zij samen de drijvende kracht zijn achter de Librije. Heel erg inspirerend. Aan de hand van 7 leiderschapskwaliteiten bekijkt Niels in zijn boek, samen met een expert in High Performance Organisaties (HPO), of de Librije voldoet aan de kenmerken van een HPO. Een HPO kenmerkt zich door significant betere resultaten te halen dan anderen in zijn branche door zich te concentreren op wat echt belangrijk is voor de organisatie. Ik denk dat je het antwoord op die vraag inmiddels wel aanvoelt. Het antwoord is overtuigd JA!

Ik vind dat dus echt geweldig. Jonnie en Thérèse sturen hun business op gevoel. Dat ging niet altijd van een leien dakje maar het heeft er wel toe geleid dat ze inmiddels al 18 jaar aan de culinaire top staan. Ze runnen een financieel stabiele business en zijn de trotse eigenaren van een waar horeca-imperium met maar liefst 7 zaken. Horecazaken die stuk voor stuk worden gerund door getalenteerde oud-medewerkers van de Librije. Mensen die zij een springplank gunnen en die met een beetje ruggensteun nu hun vleugels kunnen uitslaan. Door te werken van uit een duidelijke visie en goed te luisteren naar hun gevoel is het ze gelukt een HPO op te bouwen. De wil om iedere dag te verbeteren zorgt dat ze het elke dag weer een beetje beter doen. Logisch dat ze daar beretrots op zijn.

Het boek geeft een leuk kijkje in de wereld van Jonnie en Thérèse. Het laat je anders naar je eigen business kijken. Gaat het bij hen dan altijd alleen maar goed? Nee natuurlijk niet, ook dat lees je regelmatig terug in het boek. Temperament en ongeduld liggen dicht bij elkaar, 2 mensen hebben soms ook 2 verschillende wensen en financieel gezien was het niet altijd heel goed georganiseerd. Maar al doende leert men en dat is ook echt ondernemerschap.

Een mooi voorbeeld van ondernemerschap. De lessen die ik meeneem:

  • Met een geweldig talent, een duidelijke visie en doorzettingsvermogen kun je een prachtig bedrijf opbouwen.

  • Storytelling en voorbeeldgedrag zijn cruciaal. Zo breng je je visie over en laat je zelf zien welk gedrag daarbij past.

  • 360 graden beleving maakt veel meer impact dan alleen het uitserveren van een mooi gerecht.

  • Je team geeft je business vleugels geeft, als ze maar weten wat het grotere doel is en hoe ze daar aan kunnen bijdragen.

  • Leer en evolueer.

Misschien inspireert dit verhaal jou om ook eens met andere ogen naar je business te kijken. Hoe ziet een 3D beleving er bij jou uit? Mooi om eens over na te denken. Natuurlijk denk ik graag eens met je mee.

Voor nu wens ik je een lekker weekend.
Groet,
Laura

Vorige
Vorige

Commercieel gelukkig, wat is dat?

Volgende
Volgende

Hoe de Sneakergeneratie de sneaker opnieuw uitvond.